Ontwikkeling ICR

Ontwikkeling ICR

Het verblijf op een Intensive Care afdeling van een ziekenhuis is voor velen een overweldigende ervaring. Dit komt o.a. door de intensiteit van de behandeling, de vele medicatie en de vreemde omgeving. Deze heftige periode maakt diepe indruk op de patiënt en zijn/haar naasten. Zo’n 10% overlijdt op de IC en nog eens zo’n 22% binnen drie jaar. 

Binnen de zorg is men bekend met de nadelige nasleep van een IC-verblijf: concentratieproblemen, slaapproblemen, stemmingswisselingen, aanpassingsproblemen, angst, depressie, PTSS, PICC etc. De patiënt wordt hierover soms geïnformeerd en hij/zij kan bij ernstige problemen worden doorverwezen naar specialisten. Echter voor de vele uiteenlopende ervaringen en omoties na een IC-verblijf, ontbreekt direct beschikbare, laagdrempelige psychosociale hulp voor hen die daar behoefte of baat bij hebben. ICR poogt hierin te voorzien en ontwikkelt deze kennis voortdurend.

Het Intensive Care Recovery (ICR) Program is in basis een werk- en informatie boek en korte training voor patiënten die te maken hebben met tal van psychosociale vragen en klachten als gevolg van een IC-ervaring. Aanvullend wordt gewerkt aan een effectief e-learning programma om deze informatie toegankelijker te maken voor allen die daar baat bij hebben. Hierdoor worden terugval en/of secondaire schade beperkt en wordt een positieve, zelfhelende houding bevorderd. ICR onderzoekt en innoveert voortdurend.